|  Presa   |  Noutăți  |  Autoritățile publice locale au identificat prioritățile de investiții pentru adaptarea sectorului agricol la schimbările climatice
  • Categorii Categorii

    Distribuie

  • Autoritățile publice locale au identificat prioritățile de investiții pentru adaptarea sectorului agricol la schimbările climatice

     29.06.2018    2287 Accesări       

    Autoritățile publice locale din țară s-au reunit, ieri, la Chișinău, în cadrul unui atelier de lucru pentru a identifica idei de proiecte de adaptare a sectorului agricol și social la schimbările climatice și a stabili prioritățile naționale de investiții în domeniu, în contextul angajării Republicii Moldova cu Fondul Verde pentru Climă (FVC).

    Obiectivul evenimentului a fost de a angaja factorii de decizie la nivel local, în procesul de consultare a priorităților naționale de investiții în schimbările climatice ale sectorului agricol și cele asociate, în contextul oportunităților oferite de cel mai mare fond mondial ce sprijină țările în curs de dezvoltare în practicile de adaptare și de atenuare a schimbărilor climatice, precum și de a stabili necesitățile comunităților, în acest sens, pentru a reuși identificarea ideilor de proiecte, ce ar putea obține finanțare din Fond.

    "Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a inițiat elaborarea unui Program de țară în domeniul adaptării la schimbările climatice și atenuării acestui fenomen pentru ca țara noastră să beneficieze de proiecte finanțate din FVC. În acest sens, ministerul a lansat și o platformă de comunicare și dialoghează cu toate părțile interesate pentru a identifica prioritățile naționale în domeniu. În calitate de Autoritate Națională Desemnată, ministerul își propune să intensifice cooperarea și comunicarea dintre instituțiile ce gestionează domeniile afectate de schimbările climatice, pentru a impulsiona elaborarea cadrului legal ce va facilita accesarea surselor financiare ale acestui Fond. De asemenea, am chemat la un dialog structurat și autoritățile publice locale pentru a vă întreba care sunt necesitățile comunităților la acest capitol și ce proiecte vă doriți pentru localitatea dumneavoastră", a precizat, în mesajul de debut, șeful Serviciului Schimbări Climatice din cadrul ministerului, Veronica Lopotenco.

    În contextul adaptării sectorului agricol la schimbările climatice, consultantul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), Boris Boincean a menționat: "Sectorul agricol depinde direct și indirect de schimbările climatice. Influența acestora se observă prin seceta frecventă, după care inundații și riscul de răspândire a bolilor pentru plante, animale, oameni. De asemenea, nivelul apelor subterane este tot mai scăzut, solul are capacități reduse de a acumula apa din precipitații, drept rezultat avem eroziunea solului. Tot mai des sunt compromise semănăturile de toamnă, pomii fructiferi, vița de vie, din cauza lipsei stratului de zăpadă. Trebuie să trecem la un sistem de agricultură durabilă, să învățăm să utilizăm rațional solul și resursele de apă. Avem drept alternativă agricultura ecologică, agricultura de precizie, agricultura conservativă. Este necesar să restabilim sistemul de producere a semințelor pentru a folosi semințe de calitate biologică înaltă, să folosim amestecuri de ierburi perene leguminoase și graminee pentru a ameliora structura solului", a subliniat Boris Boincean, consultant FAO în agricultură.

    Pe parcursul discuțiilor au fost explicate oportunitățile oferite de Fondul Verde pentru Climă, modul de cooperare cu acest instrument de finanțare și procedura de promovare a propunerilor de proiect.

    "Pentru a beneficia de finanțarea proiectelor beneficiarul trebuie să demonstreze eficiența și eficacitatea proiectului, fezabilitatea economică a acestuia, să prezinte potențialul de dezvoltare durabilă, precum și să își argumenteze capacitatea de valorificare rațională a surselor financiare. Sunt anumite condiții impuse de Fond ce trebuie respectate. Țara trebuie să demonstreze că deține capacități de elaborare, promovare și implementare a unor asemenea proiecte. Fondul este disponibil să finanțeze proiecte de diferite categorii micro, mici, medii și mari, cu o valoare de la câteva sute de mii USD și până la sute de milioane de USD. Investițiile pot fi sub forma de granturi, împrumuturi sau contribuții", a precizat, în cadrul discuțiilor, managerul Oficiului Schimbarea Climei Vasile Scorpan.

    În cadrul atelierului reprezentanții APL au vorbit despre investițiile necesare pentru conservarea resurselor naturale, practicile și cunoștințele comunităților rurale în protecția pădurilor și terenurilor, alte sugestii necesare în proiectarea propunerilor de proiecte ale FVC cu impact transformator.

    La final participanții, și-au exprimat disponibilitatea de a coopera pentru a identifica mai multe idei de proiecte fezabile.

    Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu suportul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Oficiului Schimbarea Climei.

     

    29 iunie 2018

    Serviciul informare și comunicare cu mass media al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului