|  Presa   |  Noutăți  |  Republica Moldova va putea beneficia de noi surse financiare pentru proiecte în domeniul atenuării și adaptării la schimbările climatice
 • Categorii Categorii

  Distribuie

 • Republica Moldova va putea beneficia de noi surse financiare pentru proiecte în domeniul atenuării și adaptării la schimbările climatice

   02.09.2019    427 Accesări       

  În perioada 19-23 august 2019 la Songdo, Incheon (Republica Coreea), s-a desfășurat conferința de planificare globală a Fondului Verde pentru Climă (FVC). Evenimentul a reunit reprezentanți ai țărilor în curs de dezvoltare, pentru a discuta solicitările de resurse financiare de la FVC, ce vor fi direcționate către proiecte cu emisii reduse și rezistente la climă, în conformitate cu obiectivele Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice și Acordul de la Paris.

  Țara noastră a fost reprezentată la eveniment de Secretarul de Stat, punctul focal național al Autorității Naționale Desemnate în relația cu Fondul Verde pentru Climă, Valentina Țapiș și Ala Druță, liderul echipei proiectului "Suport pentru Republica Moldova în stabilirea și fortificarea Autorității Naționale Desemnate, elaborarea cadrului strategic și dezvoltarea programului național de angajare cu Fondul Verde pentru Climă" implementat de către Oficiul Schimbarea climei, MADRM.

  Valentina Tapiș a vorbit despre eveniment, precizând: "Conferința de programare globală a FVC, a constituit o platformă de dialog la nivel înalt cu privire la acțiunile de programare a țărilor în colaborarea cu FVC, precum și o platformă de comunicare pentru entitățile acreditate la Fond (BERD, ADA, GIZ, altele) pentru a demonstra modul în care pot ajuta țările să realizeze aceste solicitări, în concordanță cu capacitățile și competențele statelor, iar pentru FVC să ia în considerare modalitățile prin care ar putea răspunde acestor solicitări".

  Totodată, oficialul ne-a informat că în cadrul conferinței de programare globală a FVC a fost organizată o sesiune dedicată provocărilor și problemelor climatice ale regiunii Europa de Est și Asia Mijlocie (EEAM). Obiectivul sesiunii a fost de a evidenția nevoile cheie ale țării pentru îmbunătățirea accesului la finanțarea planificării și implementării climei, pentru a sprijini dezvoltarea cu emisii reduse de carbon și rezilientă la climă și a împărtăși informații asupra unor domenii prioritare pentru angajarea cu FVC. De asemenea, sesiunea a servit drept platformă de comunicare pentru reprezentanții la nivel înalt din regiunea EEAC și a luat un format de discuție a provocărilor cu care se confruntă țările.

  În cadrul sesiunii, Secretarul de Stat, reprezentatul AND al FVC în Republica Moldova, Valentina Țapiș, a prezentat ambițiile Republicii Moldova pentru dezvoltarea cadrului strategic al planificării naționale a adaptării la schimbările climatice.

  În același context, liderul de echipă al Oficiului Schimbarea Climei (MADRM), Ala Druță a avut o intervenție privind portofoliul de țară al Moldovei de angajare cu FVC, referindu-se la ideile de proiecte care promovează resursele de energie regenerabilă. În timpul sesiunii, reprezentanții au avut oportunitatea de a-și împărtăși opiniile cu privire la temele strategice de implicare cu FVC, precum se reflectă și în Programul de Țară.

  "Fondul Verde pentru Climă (FVC) joacă un rol important în a ajuta țările în curs de dezvoltare să-și mărească ambițiile vis-a-vis de atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, precum și la realizarea acestora. Ca parte a contribuției sale la realizarea Acordului de la Paris, înainte de anul 2020, când țările își vor mări obiectivele referitor la climă sau modifica contribuțiile determinate la nivel național (CDN), FVC a reunit peste 600 de părți interesate din țările în curs de dezvoltare, reprezentate de miniștri, Autoritățile Naționale Desemnate ale FVC, entitățile acreditate și altele pentru a explora modul în care Fondul îi poate sprijini în realizarea ambițiilor lor climatice", a subliniat liderul de echipă al Oficiului Schimbarea Climei, Ala Druță.

  Delegația Republicii Moldova a avut întâlnire bilaterala cu Pa Ousman Jarju, directorul Diviziei de Programare a țărilor FVC, în cadrul căreia s-a discutat despre progresul de țară al Republicii Moldova în angajarea cu FVC, inclusiv provocările și planurile de viitor.

  Subliniem, Republica Moldova are posibilitatea de a accesa sursele FVC atât pe componenta de investiții climatice, cât și pe ajutor tehnic prin Programul Readiness.

  În prezent, în țară sunt în derulare trei proiecte FVC, dintre care: 2 investiționale - "Orașele verzi" și "Finanțarea energiei durabile", implementate de către BERD, precum și un proiect de dezvoltare a capacităților - "Suport pentru Republica Moldova în stabilirea și fortificarea AND (Autoritate Națională Desemnată), elaborarea cadrului strategic și dezvoltarea programului național de angajare cu FVC", implementat de Oficiul Schimbarea Climei.