|  Press   |  News  |  Participarea Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, la Conferința ONU privind schimbările climatice COP 25
  • Categories Categories

    Share

  • Participarea Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, la Conferința ONU privind schimbările climatice COP 25

     13.12.2019    1062 Views       

    Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a participat la Conferința ONU privind schimbările climatice COP 25, ce s-a desfășurat în perioada 2-13 decembrie la Madrid, Spania. Evenimentul a fost organizat sub președinția Guvernului Chile cu suportul logistic al Guvernului Spaniei. Președintele conferinței fiind Carolina Schmidt, ministrul Mediului din Chile.

    Obiectivul principal al Conferinței a fost de a proiecta următorii pași cruciali ai ONU în operaționalizarea completă a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Conferința a inclus diverse evenimente, ateliere și reuniuni ale grupurilor din Convenție unde s-au purtat discuții despre știință, oceane, păduri, agricultură, energie, adaptare, finanțare și ambiție.

    Segmentul la nivel înalt a avut loc pe 10 și 11 decembrie 2019, în cadrul căruia șefii de stat și de guvern, miniștrii și alți șefi de delegații sau demnitari au transmis declarațiile naționale.

    Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a vorbit în discursul său despre problema schimbărilor climatice în Republica Moldova și angajamentele țării noastre, parte la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la Schimbarea Climei.

    De asemenea, la ședințele de nivel înalt au fost expuse obiectivele globale în aspectul schimbărilor climatice și au finalizat cu întrevederi bilaterale neformale între miniștrii prezenți la forum.

    În acest context, ministrul Ion Perju s-a întâlnit cu viceministrul Energiei și Protecției Mediului din Ucraina, Irina Stavciuk. Oficialii au dialogat despre dinamica relațiilor bilaterale și cooperarea în domeniul mediului, în special în problemele legate de bazinul râului Nistru și activitatea Comisiei pentru utilizarea durabilă și protecția bazinului râului Nistru.

    Totodată, ministrul Ion Perju a purtat discuții, în cadrul întrevederilor bilaterale cu ministrul Mediului și Planificării Urbane al Republicii Turcia, Murat Kurum și ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

    În ultima zi a vizitei sale la Madrid, Ion Perju s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației al Regatului Spaniei, domnul Luis Planas Puchades.

    Oficialii au vorbit despre consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul agroalimentar, protecției mediului și a resurselor naturale, inclusiv a dezvoltării rurale, prin semnarea unui Memorandum de colaborare între Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din țara noastră și Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației al Regatului Spaniei.

    Conform proiectului de memorandum, documentul va facilita schimbul de experiență în agricultură și dezvoltare rurală, precum și schimbul de bune practici în irigarea terenurilor. Totodată, grație documentului semnat ar putea fi inițiate proiecte de asistență tehnică, precum și va fi facilitată comunicarea dintre agenții economici din ambele țări.