|  Press   |  News  |  Comunicat Meteoalarm. Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova a celebrat aderarea la comunitatea europeană Meteoalarm
  • Categories Categories

    Share

  • Comunicat Meteoalarm. Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova a celebrat aderarea la comunitatea europeană Meteoalarm

     02.11.2017    1252 Views       

    Pe 2 noiembrie 2017, Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova (SHSM) a organizat un atelier de lucru pentru a celebra aderarea la comunitatea europeană Meteoalarm, drepturile în calitate de membru al EUMETNET, funcționarea individuală a sistemului de alarme meteo al UE, precum și de a consolida parteneriatul dintre SHSM și Institutul Central de Meteorologie și Geodinamică (ZAMG) în vederea continuării colaborării.

    Aderarea la comunitatea europeană Meteoalarm a fost posibilă grație Proiectului ADA / IUNDP " „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice", în cadrul căruia a fost inițiat parteneriatul dintre SHSM și ZAMG cu scopul de a consolida capacitatea și funcționarea instituțională a SHSM în conformitate cu standardele OMS.

    În debutul evenimentului, Ion Apostol, viceministrul Mediului a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru suportul oferit în dezvoltarea capacităților instituționale SHS, precum și subliniat rolul instituției în calitate de membru al EUMETNET.

    "Țara noastră are o suprafață mică, dar impactul schimbărilor climatice este major asupra întregului teritoriu. Fluctuațiile mari de temperatură în timpul iernii și primăverii, valurile de arșiță, inundațiile, grindina sunt fenomene ce afectează atât economia țării, dar și populația. Avertizarea timpurie a fenomenelor climatice extreme are o importanță deosebită și va ajuta autoritățile să îmbunătățească managementul riscului dezastrelor naturale, iar pentru cetățeni va fi ușor să învețe să se adapteze și să facă față acestor fenomene", a menționat viceministrul Mediului, Ion Apostol.

    Șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Ambasadei Austriei în Republica Moldova (ADA), Alexander Karner a vorbit, în debutul evenimentului despre importanța cooperării în vederea diminuării impactului schimbărilor climatice.

    "Există un interes comun în regiune de a face față schimbărilor climatice și fenomenelor extreme meteorologice. În acest sens, colaborarea și cooperarea eficientă va spori capacitățile instituționale și va dezvolta reziliența la aceste fenomene, precum și va aduce multe beneficii țării, cetățenilor, autorităților publice locale, inclusiv, agenților economici", a subliniat Alexander Karner, în mesajul de salut.

    La rândul său, Stefan Liller, reprezentant PNUD Moldova a apreciat progresul politicilor țării la capitolul adaptarea la schimbările climatice și a reiterat disponibilitatea de a continua colaborarea în acest sens.

    "În Republica Moldova acțiunile privind schimbările climatice au înregistrat un progres, la nivel de politici. PNUD Moldova a oferit suport în acest sens și suntem dispuși în continuare să vă ajutăm. Vremea și schimbările climatice nu au frontiere, iar METEOALARM este un bun exemplu de cooperare și colaborare a țărilor din regiune pentru a  face față provocărilor comune", a precizat Stefan Liller, reprezentant PNUD Moldova.

    Oficialii SHS au precizat că în cadrul proiectului au beneficiat de suport pentru îmbunătățirea calității gestionării datelor, precum și disponibilitatea și accesul la date pentru publicul larg și pentru anumite grupuri de utilizatori. Obiectivul fiind serviciile ușor de utilizat.

    "Unul dintre obiectivele majore stabilite în cadrul proiectului a fost de a asigura schimbul de experiență și bune practici dintre ZAMG și SHSM pentru a deveni membru al EUMETNET și pentru a opera sistemul meteo, sistemul european de avertizări meteorologice severe, menit să furnizeze informații publice privind condițiile meteorologice nefavorabile", a subliniat  Violeta Bălan, prim-vicedirector al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

    Menționăm, EUMETNET este un grup de 31 de servicii meteorologice naționale europene care oferă un cadru pentru organizarea de programe de cooperare între membrii săi în diferitele domenii ale activităților meteorologice de bază. Aceste activități includ sistemele de observare, prelucrarea datelor, produsele de prognoză de bază, cercetarea și dezvoltarea și instruirea.

    În cadrul parteneriatului ZAMG-SHSM, partea austriacă a facilitat stabilirea contactelor cu comunitatea europeană a radarului meteorologic și a oferit consultanță referitor la procedura de înscriere a membrilor EUMETNET și avertismentele meteorologice în conformitate cu standardele europene, inclusiv furnizarea informațiilor în formatele tehnice corecte.

    Totodată, cooperarea a îmbunătățit disimilarea avertismentelor și a datelor către factorii de decizie, utilizatorii finali și publicul larg la nivel național (site-ul SHSM) și la nivel internațional (Meteoalarm).

     

    2 noiembrie 2017